Під футбол чи під кіно: шість незвичних закусок для затишного вечора вдома

Спецпроєкт
18 квітня 2024
Цеберка попкорну в кіно, келих шампанського або чарочка коньяку під крихітний бутерброд у буфеті театру під час антракту – хліб і видовища ідуть рука в руці в нашому уявленні про вдале дозвілля. Нема підстав робити винятком і домашній перегляд футбольного матчу або фільму, ще й враховуючи, який апетит здатні розбурхувати емоції від подій, що розгортаються на екрані.
Затишний домашній вечір цілком може стати мінівечіркою з напоями та частуванням, а ваша дівчина на ній - єдиною та почесною гостею.
Фото Getty Images
Щоби не відволікатися від перегляду на крихти на колінах, миття рук тощо, наїдки бажано робити розміром із один максимум два укуси. Солоне, кисле, гостре, копчене – кожна закуска повинна мати якусь цікаву смакову "родзинку". 
Що саме готувати, пропонуємо визначатися, відштовхуючись від напоїв вечора. Так, наприклад, світлий лагер або сухе совіньон блан, тобто напої з низьким вмістом танінів, добре поєднуватимуться з жирними, ситними наїдками.
Гіркота червоного чи бурштинового елю красиво виспівує дуетом зі стравами, де є копчені нотки, а фруктове пиво вимагає, щоби його супроводжувало щось із травами та спеціями.
Копчене м'ясо і риба, вершкові та солоні сири гарно стануть до пари з горілкою. Віскі любить м’які сири на кшталт брі, а от горгонзола з її чіпким, агресивним післясмаком, навпаки, погрожує його "забити".
Власне, жодне з правил не є викарбуваним на кам’яній брилі, тож довіряти треба, передусім, власному смаку та інтуїції, не боячись імпровізувати. Наприклад, ось декілька варіантів закусок, процес приготування яких не буде надто марудним, перелік інгредієнтів не буде довжелезним, а от смак обіцяє порадувати.

Рулетики з лавашу з сиром, зеленою цибулею та журавлиною

Що беремо:
тонкий лаваш
крем-сир
сир фета
в’ялена журавлина
зелена цибуля
Що робимо:
Поєднуємо всі інгредієнти крім лавашу, гарненько перемішуємо і рівномірно намащуємо масою лаваш. Тугенько скручуємо його в трубочку, загортаємо в харчову плівку і відправляємо на годину в холодильник. Перед подачею нарізаємо впоперек на шматочки зручного розміру.

Запечені мітболи з тунця

Що беремо:
консервований тунець (в олії чи у власному соку)
панірувальні сухарі
яйце
лимон
цибуля ріпчаста або зелена
петрушка
Що робимо:
Із консервованого тунця зливаємо майже всю рідину. Вбиваємо яйце, дрібно кришимо зелень і перемішуємо. За допомогою терки зішкрібаємо з лимона трохи цедри – її, сік лимона, сіль та перець додаємо до суміші за смаком. Панірувальних сухарів нам треба всипати стільки, щоби вийшло сформувати кульки, тобто майбутні мітболи. У розігрітій до 200 градусів духовці на пергаменті випікаємо, поки не підрум’яняться – десь 20 хвилин.
До речі, сюди пасуватиме соус із грецького йогурту, кропу, петрушки та дрібно покришених солоних огірочків.

Глазуровані ковбаски на соломинках

Що беремо:
варені ковбаски для грилю (або сосиски)
мед
солодка гірчиця
листочки свіжої шавлії
несолодка соломка
Що робимо:
Нарізаємо ковбаски на шматочки з розрахунку "на один укус". Викладаємо на пергамент і відправляємо хвилин на 8 у розігріту до 190 градусів духовку – вони мають трішки зазолотитися. Тим часом змішуємо мед, гірчицю та покришену шавлію – це наша майбутня глазур. Акуратно змащуємо нею шматочки ковбасок і повертаємо в духовку ще на 5 хвилин. Давши готовій закусці трохи вистигнути, вштрикуємо в кожен кусник по соломинці для подачі.

Канапе з шинкою та сиром

Нічого не маючи проти старого доброго бутерброда, для особливої оказії можна приготувати його ошатнішу версію – канапе.
Що беремо:
багет
сметана
діжонська гірчиця
шинка (або салямі)
витриманий чедер
солодкий перець, оливки, петрушка або огірок для декору
Що робимо:
Краємо багет на нетовсті скибки - за бажанням їх можна підрум’янити з обох боків на сковорідці, змастивши олією. Сметану (десь 2 столові ложки) змішуємо з 1 чайною ложкою гірчиці, потім намащуємо на хлібчик. Далі вкладається шинка і тоненька скибочка чедеру (можна різати його овощечисткою), і, нарешті, згори той інгредієнт, який ви обрали для прикраси.
Власне, дотримуючись цього принципу збирання канапе – жорстка основа, намазка, топінг і декор – можна сконструювати силу-силенну варіантів залежно від того, що у вашому холодильнику. Наприклад, замість хліба можна використати крекер, замість сметани – крем-сир, песто або хумус.

Халапеньйо попперси

Цю ефектну закуску ще називають «яйцями броненосця» через схожість із панцирем цієї тварини.
Що беремо:
перчики-халапеньо
крем-сир
тонко нарізаний бекон
Що робимо:
Кожну перчинку акуратно розрізаємо навпіл. (Важливо! Робити це варто в перчатках) Позбуваємося насінин та білих перетинок і заповнюємо половинку перчика крем-сиром. Скибки бекону ріжемо навпіл по довжині, обгортаємо ними наші півперчики, проштрикуємо зубочисткою та відправляємо в розігріту до 220 градусів духовку на 15-20 хвилин.

Запечені шляпки шампіньйонів із м’ясним фаршем

Що беремо:
шампіньйони
готовий фарш (індичка, курятина, яловичина чи свинина)
часник
петрушка
панірувальні сухарі
сири (в ідеалі це має бути три види сирів – пармезан, чедер та моцарелла)
Що робимо:
Розігріваємо духовку до 195 градусів. Шампіньйони не миємо, а просто акуратно протираємо вологим рушником, видаляємо ніжки (вони підуть у начинку) та пластинки з-під шляпки, щоби утворилося більше місця для начинки.

Пательню ставимо на середній вогонь та на оливковій олії обсмажуємо подрібнену цибульку та вичавлений часник – десь хвилин 5, тоді додаємо туди фарш. Доводимо його до готовності, за допомогою лопатки розділяючи грудочки. Знімаємо з вогню, приправляємо сіллю, перцем та петрушкою і даємо трохи вихолонути.
Об’єднуємо з натертими сирами, дрібно нарізаними ніжками грибів та панірувальними сухарями, які нададуть страві цікавої текстури. (До слова, якщо нема панірувальних сухарів, але є несолодкі крекери, їх спокійно можна потовкти і додати в начинку). Фаршируємо шляпки та відправляємо в духовку на 20-25 хвилин, поки закуска не набуде апетитного золотавого рум’янцю.
Спецпроєкт
03 квітня 2024
Футболки та худі кольору хакі. Тактичні сорочки та флісові кофти. Штани M-Tac та камуфляжні кросівки Saucony.  “Дуже дивно, коли війна, а ти в костюмі” – так у лютому 2023 року в інтерв'ю BBC пояснив свій новий образ Володимир Зеленський.
Зовнішній вигляд президента із завзяттям обговорювали світові ЗМІ та українські експерти. Але не помітили дещо парадоксальне: ззовні миролюбиві західні лідери не гребують речами, запозиченими фешн-індустрією з гардеробу військових. Причому такими, що про їхнє мілітарі-минуле здогадуються не всі.

Авіатори

20 лютого 2023 року в Київ неочікувано завітав президент США Джо Байден. В той історичний день бомбардувати столицю України росіяни не наважились. Єдине, що загрожувало Байдену – сліпуче лютневе сонце, від якого він рятувався за допомогою окулярів-крапель або “авіаторів”.
Історія порятунку очей Байдена від сонця під час неанонсованого візиту в столицю України бере початок в першій половині XX століття з розвитком військової авіації. У 1929 році полковник Джон А. Макріді звернувся до виробника медичного обладнання Bausch&Lomb із запитом: розробити окуляри, які б покращили роботу пілотів.
Президент США носить лише авіатори 
Фото Getty Images
Великі, краплеподібні, світловідбиваючі та сонцезахисні. Злегка опуклі лінзи, тонка оправа, пластикові тримачі для носа – після багатьох вдосконалень Bausch&Lomb представили Ray-Ban Aviator, створивший цивільний підрозділ Ray-Ban. Який зрештою перетворився на бренд та окрему компанію.
Стиль, відвага та потяг до пригод – ось про що кажуть “авіатори”, що їх тепер випускають чимало світових брендів.

Тренч

З приходом весни французький лідер Еммануель Макрон вразив світ несподівано хороброю риторикою щодо Кремля та бойовитими світлинами під час тренування з боксу.
Що саме стало причиною метаморфоз Макрона - достеменно не відомо. Можливо, розігралися гормони під впливом дружини Бріджит Макрон?
Завжди елегантна, 70-річна Бріджит, здавалось б, далека від мілітарної тематики. Але про зворотнє кажуть тренчі, в яких її неодноразово ловили камери.
Перша леді Франції полюбляє тренчі 
Фото AFP via Getty Images
Тренчі або тренчкоти, що заполонили вулиці українських міст завдяки жінкам з пристрастю до кольору беж – втілення практичності та комфорту навіть у польових умовах.
В часи Першої Світової “тренчкотами” (англ. tranch coat – “траншейне пальто”) піхотинці на передовій назвали модернізовані військові плащі. В їх початковий дизайн багато вклався Томас Барберрі – поставщик одягу для Британської армії та праотець люксового бренду Burberry.
Якщо слідом за ковдрою вночі твоя кохана вранці тягне на себе ще й тренчкот, не забувай, для кого насправді був створений цей завжди актуальний одяг.

Бомбер

Якщо і є щось спільне між мешканцями Білого дому, представниками субкультур, спортсменами, мільярдерами та хлопцями з Троєщини, то це точно “бомбер”.
Барак Обама, Джордж Буш-молодший, Ілон Маск, Каньє Вест – всі люблять легкі короткі куртки з манжетами на комірі, рукавах і нижній частині.
Експрезидента США Обаму можна частенько побачити у бомберах 
Фото Getty Images
З появою армійської авіації понад ста років тому кабіни літаків нагадували коляску триколісного мотоцикла “Дніпро”. Тож для пілотів розробили шкіряні “льотні куртки” (англ. flight jacket), які мали зігрівати та не сковувати рухи.
Загартовані у повітряних битвах Першої та Другої світових воєн флайтджекети трансформувались в повсякденні куртки з різними варіаціями фасона. В тому числі бомбери та легендарні шкіряні куртки-косухи.
В минулому столітті бомбери зробили модними скінхеди, скейтери, репери та вуличний спорт. Естафету підхопили мільярдери, президенти.
Сьогодні настала твоя черга.

Кардиган

У 1854 році бригада легкої кавалерії під керівництвом Джеймса Бруденелла, 7-го лорда Кардігана, програла битву поблизу Балаклії. Але гіркоту поразки пом’якшив в’язаний вовняний жилет, який британські офіцери носили під військовим одягом.
Зрештою Кримська війна закінчилась капітуляцією Російської імперії. А Джеймсу Бруденеллу почали приписувати винахід військової кофти – кардигану.
Спершу ця назва стосувалася в’язаних жилетів без рукавів. Потім – кофти з рукавами, на ґудзиках, без коміра та з глибоким вирізом. В одній з таких лідер гурту Nirvana Курт Кобейн зіграв легендарний концерт MTV Unplugged in New York. В 2019 році кардиган Кобейна продали на аукціоні за $334 000.
Легендарний кардиган Курта Кобейна
Фото Getty Images
Сьогодні кардиганами називають кофти в різних модельних варіаціях.

Дезерти

Щоб бути не гірше за принца Вільяма, не обов’язково мати монаршу кров. Достатньо мати в гардеробі дезерти (англ. desert boots – “пустельні черевики”).
Це зручне взуття – зазвичай із замші, на тонкій підошві, із закругленим носом, короткою шнурівкою та висотою по щиколотку – стало атрибутом повсякденного життя завдяки британським солдатам.
Принца Вільяма іноді можна помітити у дезертах  
Фото Instagram
Під час військових кампаній Другої світової в пустелях Лівії, Туніса та Єгипта піхотинці замовляли на ринках Каїра взуття, що на противагу армійським чоботам ідеально підходило для місцевого клімату. Його носили, коли не брали участь у боях.
Після війни цю історію закрепила у масовій свідомості та в моді взуттєва компания C.&J. Сlark. Натан Кларк, піхотинець та один з членів сімейства Кларків, повернувся з фронту, натхнений побаченим.
На ярмарку взуття в Чикаго в 1949 році компанія представили свої Desert Boot Clarks. Після розповіді в журналі Esquire їх популярність пішла вгору.
Ти теж можеш бути на вершині.
©2005 — 2024, Табло ID. У разі використання матеріалів сайту посилання на tabloid.com.ua є обов'язковим. Матеріали позначені PROMOTED, ЗА ПІДТРИМКИ, СПЕЦПРОЄКТ та  ІМІДЖ-ІНФОРМАЦІЯ розміщуються на правах реклами. Зв'язок із редакцією — [email protected]